Moja Akcija logo

Za Vas objavljujemo isključivo proizvode na akciji!

091 253 9559 | marketing@mojaakcija.hr

Brončani ten i kako do njega na zdrav i siguran način

Sunce, more, plaža, ljetne haljinice, brončani ten… sve su to obilježja najtoplijeg godišnjeg doba. Obukli bi ste i Vi lepršavu haljinu ili kratke hlačice ali ste ‘bljedunjavi’ pa to baš i ne izgleda privlačno? Još uvijek niste na godišnjem, a nemate vremena ni za gradsku plažu ili odlazak u solarij?

Ne brinite, doći će i Vaše vrijeme, a kada napokon stigne ne pokušavajte pocrniti u dva dana. Jedino što ćete postići je da iz neugledne bljedunjavosti pređete u opasno crvenilo. Nije problem što ćete izgledati kao semafor ili češki turista. Problem je u onom osjećaju da Vam je koža ‘tijesna’, neugodnoj boli, svrbežu, peckanju pa čak i povišenoj tjelesnoj temperaturi. Posljedice prekomjernog izlaganja suncu mogu biti izazvati, osim oštećenja kože, puno veće zdravstvene probleme. Oštećenje očiju, slabljenje imunološkog sustava, alergije, ubrzano starenje kože, nastanak bora pa čak i raka, samo su neke od posljedica izazvanih pretjeranim sunčanjem.

Mitovi i činjenice

Sigurni niste niti ako ste već preplanuli jer prepranuli ten nudi koži zaštitu otprilike kao i krema s faktorom 4. Izgorjeti možete i u vodi koja daje minimalnu zaštitu od UV-zraka, a refleksija o vodu samo pojačava njihovo djelovanje. Niste sigurni ni ako je oblačno, jer čak 80% sunčevog UV-zračenja prolazi kroz naoblaku.
To sve nipošto ne znači da se ne trebate uopće izlagati suncu. Sunce je jedan od najpoznatijih ‘antidepresiva’, a popis bolesti koje se mogu izliječiti sunčanje je podugačak.

Odavno se zna da sunce pozitivno djeluje na  rahitis, psorijazu, ekcem i akne, no istraživanja provedena u SAD-u pokazala su da sunce smanjuje rizik od raka dojke i debelog crijeva, te u nešto manjoj mjeri od raka mjehura, maternice, jednjaka i želuca. Medicinski magazin Lancet objavio je da je izlaganje suncu dobra zaštita od raka prostate, a britanski su znanstvenici došli do zaključka da je redovno baškarenje na suncu povoljno i za krvožilni sustav.

Ne izlažite se suncu bez adekvatne zaštite. Aktivni sastojci u proizvodu za sunčanje se apsorbiraju, reflektiraju ili raspršuju ultraljubičasto zračenje, a time i mijenjaju reakciju tijela na zračenja. Kreme za sunčanje obično sadrže kombinaciju različitih kemikalija koje su učinkovite za određene valne duljine UV zraka. Odgovarajući SPF faktor kreme za sunčanje može Vas zaštiti ovisno o tipu Vaše kože, a izračuni se nude na brojnim stranicama. Za odrasle se preporučuje SPF 20, a za djecu minimalno 30. Kada jednom nanesete kremu za sunčanje, niste sigurni. Nanositi ju treba češće u razmacima od maksimalno dva sata.

Izbjegavajte kreme za sunčanje koje sadrže vitamin A jer je dokazano da u interakciji sa suncem povećva rizik nastanka raka kože. Nepovoljno na kožu utječu i mineralna ulja i konzervansi, pa mnogi pribjegavaju kremama iz kućne radinosti. Neka od prirodnih jestivih ulja sadrže prirodni zaštitni faktor, a najviše ga ima u ulju sjemenki mrkve, SPF je čak 35! Nikada ne koristite ulje citrusa jer su u kombinaciji sa sunčevim zrakama izuzetno toksična. Nakon njihovog nanošenja ne preporuča se izlaganje suncu 24 sata.

Mali savjeti za sigurno sunčanje

O tome da se suncu ne treba izlagati između 10,00 i 18,00 sati pjevaju već i vrapci na grani. Osim što Vam možemo savjetovati da pijete više tekućine, nosite laganu odjeću, sunčane naočale i pokrivala za glavu, evo još nekoliko savjeta za zdravi brončani ten.

1. Prije izlaganja suncu napravite dobar piling koji će ukloniti mrtve stanice, pojačati mikrocirkulaciju i potaknuti proces regeneracije.
2. Nahranite kožu preparatima koji sadrže kombinaciju B, C, D i E vitamina, koenzima Q10, te minerala cinka, selena i bakra.
3. Obogatite prehranu voćem i povrćem, naročito onim žuto-narančaste boje, jer sadrži veću količinu beta-karotena, te maslinovim uljem i orašastim plodovima.
4. Birajte kreme sa UV-A i UV-B filterima, ne koristite stare kreme, jer je njihova trajnost samo 2 godine i to pod uvjetom da ste ih čuvali u hladnjaku.
5. Kremu sa zaštitnim faktorom nanesite barem 30 minuta prije odlaska na plažu kako bi se dobro upila u kožu. Mažite se više puta u razmaku od najviše 2 sata.
6. Nakon sunčanja obavezno se otuširajte i namažite hidratantnom kremom s vitaminom E.

Ponuda zaštitnih sredstava, hidratantnih krema i prirodnih ulja u našim trgovačkim centrima je zaista bogata. Preslitajte kataloge i pronađite svoju pravu zaštitu. A ako izgorite, nemojte reći da Vas nismo upozorili! Vaša MojaAkcija.hr.

VIŠE IZ KATEGORIJE Novosti

Izolirka – na jednom mjestu sve što Vam treba za gradnju!

Ponosni su što većina kupaca koji su kupovali kod njih, ostaju kod njih, a preporuka drugim investitorima osigurala im je dugoročno poslovanje i proširenje poslovanja na osam poslovnica širom Slavonije i Baranje

Zavirite u Izolirka jesenski katalog i sigurno ćete pronaći inspiraciju za svoje  građevinske projekte. Planirate gradnju, adaptaciju ili dekoraciju svog […]

Studenac preuzima još jednu tvrtku, imat će čak 1200 trgovina

U Studencu radi 3060 ljudi čija je prosječna neto plaća prošle godine bila 858 eura

Kako doznajemo, Studenac kupuje bjelovarski trgovački lanac Špar koji ima 40 dućana te posluje na području bjelovarske, koprivničke i zagrebačke županije. Sve je već […]

Omis, 180520.
Michal Wojciech Senczuk, predsjednik uprave trgovackog lanca Studenac, pozira u svom uredu.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Pemo i Lonia postaju Studenac

Započeo je proces integracije i preuređenja prodavaonica Pema i Lonije u jedan od vodećih maloprodajnih lanaca s najvećom mrežom trgovina u Hrvatskoj

Započela je završna integracija preuzetih Pemo i Lonia prodavaonica u mrežu Studenca. Proces uključuje preuređenje i vizualno usklađivanje prodavaonica s […]

Close