Moja Akcija logo

Za Vas objavljujemo isključivo proizvode na akciji!

091 253 9559 | marketing@mojaakcija.hr

04. oktobar – Svjetski dan zaštite životinja

Jeste li znali da je prvi Svjetski dan zaštite životinja održan 04. oktobra davne 1925. godine na inicijativu njemačkog pisca Heinricha Zimmermanna? Već onda uočena je opasnost od istrebljenja pojedinih životinjskih vrsta.
Ideja ovog dana postalo je isticanje važnosti životinjskih vrsta s kojima dijelimo ovaj planet, a koje su sve češće žrtve sebičnosti, sadizma i nasilja. Glavni cilj je postići kulturu poštovanja i senzibilnosti i učiniti ovaj svijet pravednijim za sve koji u njemu žive.

U svijetu je poznato oko 1,9 milijuna vrsta živih bića. Svake godine znanstvenici otkrivaju i opisuju nove vrste, ali na žalost i one vrste koje su ugrožene. Čak jednoj trećini ugroženih vrsta prijeti izumiranje. Populacije divljih životinja u samo 40 godina smanjile su se za više od polovine, a taj se žalosni trend nastavlja. Pri tome zaboravljamo da su nam divlje životinje potrebne za preživljavanje. Najbolji primjer su insekti koji oprašuju naše usijeve, pa je posebno zabrinjavajuće smanjenje populacije pčela.

Najveći razlog ugroženosti životinjskih vrsta je upravo čovjek. Ugrožavanje prirodnih staništa radi širenja naselja, infrastrukture, industrije i poljoprivrednih zemljišta najčešći je razlog ugroženosti. Tragičan primjer je požar u šumama Amazone koji je ugrozio i biljni svijet i populaciju životinja. Klimatske promjene prisiljavaju životinje da mijenjaju svoja staništa, a njihovo preživljavanje ovisi o sposobnosti prilagodbe novim lokacijama.

Kemijske tvari – pesticidi, teški metali, umjetna gnojiva i farmaceutske kemikalije uzrokuju smrt ili posljedice kao smanjenje brzine rasta, abnormalnosti u ponašanju, smanjeno razmnožavanje i oslabljeni imunološki sustav.

Krivolov i lov radi sporta odigrao je svoju neslavnu ulogu. Čovjek koji je nakada bio lovac isključivo radi hrane i odjeće, danas ubija životinje iz zabave ili ekonomske koristi. Meso egzotičnih, ugroženih vrsta mogu se pronaći na jelovniku skupih restorana, krzna se koriste u modnoj industriji, a cijele životinje izlažu se kao trofeji. Životinje koje se teško prilagođavaju promjeni staništa često se drže kao kućni ljubimci; zmije, gušteri, lavovi, tigrovi, pa čak i krokodili.

Kada govorimo o ugroženosti, nisu u opasnosti samo divlje životinje. Hrvatska ima 33 priznate izvorne pasmine i gotovo sve su u opasnosti. Među njima su čak četiri pasmine konja, tri goveda, dvije pasmine svinja i čak devet izvornih pasmina ovaca. Kada je riječ o najčešćim kućnim ljubimcima – psima i mačkama – nismo baš puno suptilniji. Česti su slučajevi zlostavljanja, držanja u neadekvatnim uvjetima, pa čak i ‘likvidacija’ cijelog okota.

Najvjerniji kućni ljubimac svakako je pas. Psi su i više od toga, njihova vjernost i ljubav je bezuvjetna. Ako mu uzvratite istom mjerom pas će biti Vaš najbolji prijatelj.
Dokazano je da su osobe koje imaju psa manje sklone depresiji, izljevima bijesa i frustracijama. Prisutnost psa u domu jača imunitet djece, pomažu autističnoj djeci i osobama s psihičkim smetnjama. Djeca koja su uspostavila emotivni odnos sa psom imaju više empatije, samopouzdanja i bolje se snalaze u društvu.

Vrijeme je da se osvijestimo i počnemo aktivno djelovati na zaštiti životinjskog svijeta. Ne zaboravite da naš opstanak na ovom planetu direktno ovisi o njihovom preživljavanju. Vodite računa o okolišu i ne uništavajte prirodu iz bahatosti. Kada prođete pored napuštene životinje, pokažite empatiju, nahranite je, udomite ili smjestite u neki od azila. Kažu da spasiti jedan život Donirajte ponekad neku kunu, vreću hrane ili topli prekrivač kao što to radimo i mi, na MojaAkcija.hr

VIŠE IZ KATEGORIJE Novosti

Izolirka – na jednom mjestu sve što Vam treba za gradnju!

Ponosni su što većina kupaca koji su kupovali kod njih, ostaju kod njih, a preporuka drugim investitorima osigurala im je dugoročno poslovanje i proširenje poslovanja na osam poslovnica širom Slavonije i Baranje

Zavirite u Izolirka jesenski katalog i sigurno ćete pronaći inspiraciju za svoje  građevinske projekte. Planirate gradnju, adaptaciju ili dekoraciju svog […]

Studenac preuzima još jednu tvrtku, imat će čak 1200 trgovina

U Studencu radi 3060 ljudi čija je prosječna neto plaća prošle godine bila 858 eura

Kako doznajemo, Studenac kupuje bjelovarski trgovački lanac Špar koji ima 40 dućana te posluje na području bjelovarske, koprivničke i zagrebačke županije. Sve je već […]

Omis, 180520.
Michal Wojciech Senczuk, predsjednik uprave trgovackog lanca Studenac, pozira u svom uredu.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Pemo i Lonia postaju Studenac

Započeo je proces integracije i preuređenja prodavaonica Pema i Lonije u jedan od vodećih maloprodajnih lanaca s najvećom mrežom trgovina u Hrvatskoj

Započela je završna integracija preuzetih Pemo i Lonia prodavaonica u mrežu Studenca. Proces uključuje preuređenje i vizualno usklađivanje prodavaonica s […]

Close