091 253 9559 | marketing@mojaakcija.hr

Za Vas objavljujemo isključivo proizvode na akciji!

04. oktobar – Svjetski dan zaštite životinja

Jeste li znali da je prvi Svjetski dan zaštite životinja održan 04. oktobra davne 1925. godine na inicijativu njemačkog pisca Heinricha Zimmermanna? Već onda uočena je opasnost od istrebljenja pojedinih životinjskih vrsta.
Ideja ovog dana postalo je isticanje važnosti životinjskih vrsta s kojima dijelimo ovaj planet, a koje su sve češće žrtve sebičnosti, sadizma i nasilja. Glavni cilj je postići kulturu poštovanja i senzibilnosti i učiniti ovaj svijet pravednijim za sve koji u njemu žive.

U svijetu je poznato oko 1,9 milijuna vrsta živih bića. Svake godine znanstvenici otkrivaju i opisuju nove vrste, ali na žalost i one vrste koje su ugrožene. Čak jednoj trećini ugroženih vrsta prijeti izumiranje. Populacije divljih životinja u samo 40 godina smanjile su se za više od polovine, a taj se žalosni trend nastavlja. Pri tome zaboravljamo da su nam divlje životinje potrebne za preživljavanje. Najbolji primjer su insekti koji oprašuju naše usijeve, pa je posebno zabrinjavajuće smanjenje populacije pčela.

Najveći razlog ugroženosti životinjskih vrsta je upravo čovjek. Ugrožavanje prirodnih staništa radi širenja naselja, infrastrukture, industrije i poljoprivrednih zemljišta najčešći je razlog ugroženosti. Tragičan primjer je požar u šumama Amazone koji je ugrozio i biljni svijet i populaciju životinja. Klimatske promjene prisiljavaju životinje da mijenjaju svoja staništa, a njihovo preživljavanje ovisi o sposobnosti prilagodbe novim lokacijama.

Kemijske tvari – pesticidi, teški metali, umjetna gnojiva i farmaceutske kemikalije uzrokuju smrt ili posljedice kao smanjenje brzine rasta, abnormalnosti u ponašanju, smanjeno razmnožavanje i oslabljeni imunološki sustav.

Krivolov i lov radi sporta odigrao je svoju neslavnu ulogu. Čovjek koji je nakada bio lovac isključivo radi hrane i odjeće, danas ubija životinje iz zabave ili ekonomske koristi. Meso egzotičnih, ugroženih vrsta mogu se pronaći na jelovniku skupih restorana, krzna se koriste u modnoj industriji, a cijele životinje izlažu se kao trofeji. Životinje koje se teško prilagođavaju promjeni staništa često se drže kao kućni ljubimci; zmije, gušteri, lavovi, tigrovi, pa čak i krokodili.

Kada govorimo o ugroženosti, nisu u opasnosti samo divlje životinje. Hrvatska ima 33 priznate izvorne pasmine i gotovo sve su u opasnosti. Među njima su čak četiri pasmine konja, tri goveda, dvije pasmine svinja i čak devet izvornih pasmina ovaca. Kada je riječ o najčešćim kućnim ljubimcima – psima i mačkama – nismo baš puno suptilniji. Česti su slučajevi zlostavljanja, držanja u neadekvatnim uvjetima, pa čak i ‘likvidacija’ cijelog okota.

Najvjerniji kućni ljubimac svakako je pas. Psi su i više od toga, njihova vjernost i ljubav je bezuvjetna. Ako mu uzvratite istom mjerom pas će biti Vaš najbolji prijatelj.
Dokazano je da su osobe koje imaju psa manje sklone depresiji, izljevima bijesa i frustracijama. Prisutnost psa u domu jača imunitet djece, pomažu autističnoj djeci i osobama s psihičkim smetnjama. Djeca koja su uspostavila emotivni odnos sa psom imaju više empatije, samopouzdanja i bolje se snalaze u društvu.

Vrijeme je da se osvijestimo i počnemo aktivno djelovati na zaštiti životinjskog svijeta. Ne zaboravite da naš opstanak na ovom planetu direktno ovisi o njihovom preživljavanju. Vodite računa o okolišu i ne uništavajte prirodu iz bahatosti. Kada prođete pored napuštene životinje, pokažite empatiju, nahranite je, udomite ili smjestite u neki od azila. Kažu da spasiti jedan život Donirajte ponekad neku kunu, vreću hrane ili topli prekrivač kao što to radimo i mi, na MojaAkcija.hr

VIŠE IZ KATEGORIJE Novosti

Vrhunska udobnost spavanja!

Vrhunska udobnost spavanja za cijelu obitelj! Bez obzira da li opremamo spavaću, dječju ili dnevnu sobu, vrhunska udobnost ono je […]

Alati i vrt – nove akcije iz Pevexa!

Alati i vrt – sve što će Vam trebati za uređenje vrtova, okućnica, terasa… Električni, akumulatorski, ručni, vrtni, građevinski – […]

Osječka tvrtka Ice Product proizvodi visokokvalitetne kocke leda za ugostiteljstvo po iznimno konkurentnoj cijeni

Trebate li led za ugostiteljstvo ili bilo koje privatne i poslovne svečanosti, partije, rođendane, ovdje je ponuda za vas!

Ako trebate kvalitetan led od pune kocke za ugostiteljstvo ili vruće dane pred nama imamo rješenje za vas – kocke […]

Close