Moja Akcija logo

Za Vas objavljujemo isključivo proizvode na akciji!

091 253 9559 | marketing@mojaakcija.hr

Ne ‘bauljajte’ okolo izgladnjeli! Ako ste se odrekli mesa, riba je pravi obrok za Vas! I ne samo u vrijeme posta…

Uskrs nam je pred vratima i vrijeme posta će uskoro biti iza nas. Mnogi od nas su se odrekli koje-čega iz koje-kakvih razloga. Neki ne jedu meso, neki slatkiše, neki su prestali pušiti ili konzumirati alkohol… Zanemarimo sada običaje i vjerska uvjerenja; post može donijeti brojne prednosti za Vaš ogranizam, pa se često preporuča kao terapija kod mnogih bolesti. Preporuča se prvenstveno kada je riječ o alergijama, probavnim smetnjama, astmi, kardiovaskularnim bolestima…. popis je podugačak.

Nakon dugih zimskih mjeseci i teške hrane, post će odmoriti Vaš probavni sustav. ‘Očistiti’ će Vaše tijelo i povećati energiju, naravno, ako ste to radili pametno, bez izgladnjivanja.

Nekada je post značio baš to: izgladnjivanje. Danas smo ipak malo fleksibilniji. Dostupne su nam mnoge namirnice čijom se konzumacijom možemo pridržavati posta, a ne biti gladni.

Većina od nas se u doba korizme odriče mesa i mesnih delicija. Najbolja zamjena je, po mogućnosti svježa riba, ali ni ona zamrznuta nije loš odabir. Riba je odličan izvor bjelančevina koje su lakše probavljive i bolje iskoristive od bjelančevina koje dobivamo od mesa i mlijeka. Redovna konzumacije ribe smanjuje rizik od moždanog udara, depresije i metalnog propadanja uzrokovanog starenjem. Najveća blagodat konzumiranje ribe je zdravlje srca i krvnih žila.
Nećemo dalje ‘tupiti’ o zdravstvenim prednostima ribe kao namirnice. Ne samo da je zdrava, dobro pripremljena ona je i vrhunski gastronomski doživljaj. A možete ju pripremiti na puno načina; kuhanu, pečenu, na roštilju, kao dodatak ljetnim salatama…

Niti jedan ljubitelj slatkovodne ribe ne može odoljeti ‘fiš-paprikašu’ ili šaranu na rašljama. Ako volite i dobru kapljicu, ‘pijani šaran’ je pravi recept za Vas; cijelog šarana očistite, dobro posolite iznutra i izvana, dodajte usitnjeni bijeli luk i peršin list, ‘podlijte’ s otprilike 500 ml vode i isto toliko bijelog vina, oko ribe rasporedite krumpir rezan na ploške i pecite u pećnici oko sat vremena. Za prste polizati! Mogli bi smo tako i o somu, smuđu, pastrvi… ali nećemo sada.
Kod pripreme slatkovodne ribe uvijek vodite računa o tome da je njeno meso nešto masnije i blažeg okusa, pa podnosi jače, ali ne i prejake začine.

Morska riba bi trebala biti redoviti dio naše prehrane, po mogućnosti barem 2 puta tjedno. Postoji nebrojeno puno vrsta i isto toliko različitih načina pripreme. Ono što je bitno znati je da se dijele na bijelu i plavu ribu. Plava riba je nešto masnija i intezivnijeg okusa, ali je i bogatija omega 3 masnim kiselinama.

Pravi ‘štovatelji’ morske ribe znaju da kod njene pripreme vrijedi pravilo ‘manje je više’. Ne pretjerujte sa začinima; sol, maslinovo ulje i možda malo začinskog bilja i to je to… Tuna filet, brancin ili skuša na roštilju začinjene maslinovim uljem i malo limunovog soka uz salatu od svježe blitve i dobili ste nutritivno vrlo vrijedan obrok.

Ne izgovarajte se na to da je riba skupa i da ju si ne možete priuštiti. Srdela je zaista povoljna riba koju možete pripremiti na brojne načine. Ova neopravdano podcijenjena riba bogata je vitaminima B i D skupine, fosforom, kalcijem, željezom, selenom i magnezijem, pa je često nazivaju ‘superhranom’ za srce i mozak.

Priprema ribe zna često biti zatjevna; čišćenje ljuskica i utrobe zna potrajati, a nemamo baš svi ni ‘stomak’ za obaviti taj posao. Izgovora nema jer u ribarnicama i trgovačim centrima možete nabaviti već očišćenu i narezanu svježu ili smrznutu ribu. Dok su riblje konzerve već odavno ‘udomaćene’ na policama, sve češće je u ponudi sušena riba  ili filetirana svježa riba za pripremu salata i sushia.

Smrznutu ribu i morske plodove možete konzumirati bez straha jer su jednako zdravi kao i svježi. Nove tehnologije omogućuju smrzavanje ribe odmah nakon ulova, pa su sve nutritivne vrijednosti sačuvane. Dapače, mnogi daju prednost smrznutoj ribi i to najčešće zato što ne znaju prepoznati koja je riba svježa.
Pri odabiru ribe morate znati da svježa riba uvijek ima svijetlu kožu koja se presijava, izbočene oči i svijetlu prozirnu sluz.
Iako smo zemlja koja obiluje rijekama, jezerima i ribom bogatim morem, Hrvati su pri samom europskom dnu po konzumaciji ribe. Razlozi su brojni; od prehrambenih navika do visoke cijene. Pa sada kada smo Vam pokazali da nije sve baš toliko skupo, uključite svoje pećnice i roštilje i uživajte u ribljim specijalitetima uz MojuAkciju.hr

VIŠE IZ KATEGORIJE Novosti

Izolirka – na jednom mjestu sve što Vam treba za gradnju!

Ponosni su što većina kupaca koji su kupovali kod njih, ostaju kod njih, a preporuka drugim investitorima osigurala im je dugoročno poslovanje i proširenje poslovanja na osam poslovnica širom Slavonije i Baranje

Zavirite u Izolirka jesenski katalog i sigurno ćete pronaći inspiraciju za svoje  građevinske projekte. Planirate gradnju, adaptaciju ili dekoraciju svog […]

Studenac preuzima još jednu tvrtku, imat će čak 1200 trgovina

U Studencu radi 3060 ljudi čija je prosječna neto plaća prošle godine bila 858 eura

Kako doznajemo, Studenac kupuje bjelovarski trgovački lanac Špar koji ima 40 dućana te posluje na području bjelovarske, koprivničke i zagrebačke županije. Sve je već […]

Omis, 180520.
Michal Wojciech Senczuk, predsjednik uprave trgovackog lanca Studenac, pozira u svom uredu.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Pemo i Lonia postaju Studenac

Započeo je proces integracije i preuređenja prodavaonica Pema i Lonije u jedan od vodećih maloprodajnih lanaca s najvećom mrežom trgovina u Hrvatskoj

Započela je završna integracija preuzetih Pemo i Lonia prodavaonica u mrežu Studenca. Proces uključuje preuređenje i vizualno usklađivanje prodavaonica s […]

Close