Moja Akcija logo

Za Vas objavljujemo isključivo proizvode na akciji!

091 253 9559 | marketing@mojaakcija.hr

Oktoberfest – praznik piva i kobasica

Najveći festival piva Oktoberfest ove se godine, nažalost, neće održati. Najveća pučka veselica ove je godine otkazana iz svima znanih razloga. Zato svim pravim ljubiteljima piva i kobasica ne preostaje ništa drugo nego da obilježe ovaj praznik u kućnom izdanju.
Prvi Oktoberfest organiziran je davne 1810. godine u čast vjenčanja bavarskoga princa Ludwiga i princeze Therese. Dan vjenčanja, 12.10. proglašen je javnim praznikom s konjskim utrkama. Vrlo brzo postao je velika ‘pivska’ fešta koja se sa prvobitnih sedam produžio na čak 16 dana.
Tradicija je da se na festivalu može kupiti samo pivo proizvedeno u Münchenu, a spektakl počinje tek nakon što gradonačelnik otvori prvu bačvu i da znak za početak.

Ponešto o pivu

Pivo je najstarije alkoholno piće, a prve zapise u kojima se spominje pivo napravili su još drveni Babilonci. Egipćani su pivom plaćali radnike koji su zidali piramide. Onog trenutka kada je čovjek počeo koristiti žito u prehrani, počela je i priprema piva. Budući da su sastojci isti kao za kruh – voda, žitarice i kvasac, pivo se ponekad naziva i ‘tekućim kruhom’. Pivo se može dobiti od bilo koje žitarice, ali se najviše pravi od ječma koji sadrži najviše šećera. Gorčinu pivu daje hmelj koji je ujedno i prirodni konzervans.

Najnovija istraživanja pokazala su da je konzumiranje piva u umjerenim količinama dobro za zdravlje. Pivo, posebno ono tamno, izvor je topivih vlakana koji snižavaju razinu ‘lošeg’ kolesterola a podižu razinu ‘dobrog’ što smanjuje rizik od srčanih bolesti. Hmelj koji daje pivu gorčinu ujedno je i antioksidans, ali pripazite jer je upravo hmelj sastojak koji će Vam podariti ‘pivski trbuh’.

Pivo je bogat izvor vitamina i minerala kao što su kalcij, magnezij i selen koji nas štite od sezonskih bolesti. Pivo sadrži i značajne količine bio razgradivog silicija koji jača kosti pa se posebno preporuča ženama u menopauzi. Kao odličan izvor kompleksa B vitamina, proljepšava kožu i kosu. Kompleks B vitamina zaslužan je i za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, pa se nekad u Irskoj djeci davalo crno pivo na žličicu, kao lijek. Osim što je odlično ljetno osvježenje, pivo dokazano uklanja ‘proljetni umor’.

Vrsta piva je doslovno bezbroj, a svaka pivovara ima svoj tajni recept. Piva možemo podijeliti u četiri osnovne kategorije; lageri, aleovi, pilsevi i porter. Lager je najpopularnije i najdostupnije pivo zbog industrijske masovne proizvodnje. Lager piva su bistra i čistog okusa, mogu stajati mjesecima, a služe se na temperaturi od 5°C do 9°C.
Velikim pivovarama sve više su konkurencija male craft pivovare čija se piva odlikuju osebujnim okusima. U Hrvatskoj u zadnjih nekoliko godina raste broj malih nezavisnih pivovara koje proizvode pivo na kreativan način koristeći kvalitetne sirovine da bi se dobila vrhunska kvaliteta i okus.

Posluživanje

Pivo se danas poslužuje na razne načine, sve češće u raznim ‘fensi’ čašama, što je pogrešno. Da bi pivo što duže održalo kvalitetu, najpogodnije su čaše od debelog stakla. Posluživanje u kriglama je najpogodnije jer je bitno da stane cijelo pivo skupa s pjenom. Iako mnogi ne vole pjenu, ona utječe na opći dojam o pivu, onemogućuje njegovo zagrijavanje, te daje pivu neophodnu gorčinu, okus i miris.

Pravi ljubitelji piva vjerojatno sve ovo već znaju. A što se tiće onih ‘drugih’, nadamo se da smo Vas bar malo ‘zagolicali’. Ako se uz čašu dobrog piva pronađe i pokoja kobasica, još bolje.
Budući da ove godine nema Oktoberfesta, nama preostaje da prelistamo kataloge, obiđemo trgovine i uživamo u brojnim vrstama piva dostupnim u našim trgovinama. Uživajte u bogatstvu okusa i ne zaboravite da je pivo najbolje u dobrom društvu. Odaberite svoje omiljeno pivo ili probajte neko novo iz sve bogatije ponude kraft piva i uživajte uz MojuAkciju.hr

VIŠE IZ KATEGORIJE Novosti

Omis, 180520.
Michal Wojciech Senczuk, predsjednik uprave trgovackog lanca Studenac, pozira u svom uredu.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Pemo i Lonia postaju Studenac

Započeo je proces integracije i preuređenja prodavaonica Pema i Lonije u jedan od vodećih maloprodajnih lanaca s najvećom mrežom trgovina u Hrvatskoj

Započela je završna integracija preuzetih Pemo i Lonia prodavaonica u mrežu Studenca. Proces uključuje preuređenje i vizualno usklađivanje prodavaonica s […]

Izolirka je dokazano pravi partner u građevini

Poslujući po principu „od podruma do krova” u ponudi imaju sve kategorije proizvoda: gruba gradnja, drvena građa, pokrovi, izolacije, fasadne sustave, suha gradnja, okućnica, podne obloge, odvodnja, boje i lakovi, te naravno alati i oprema

Imati pravog partnera za bilo koji posao je bitno. A imati pravog partnera u građevinskim zahvatima je jako bitno. Baveći […]

Pevec potvrdio informaciju da Pevex ne smije koristiti ime i žig Pevex

Ovo su, zapravo, zadnji njihovi registirani brendovi – to je ovaj X, a ima i onaj ‘Tako lako'”, pojašnjava Pevec

Zdravko Pevec potvrdio informaciju da je Zavod za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske prije nekoliko dana donio rješenje prema kojem Mario […]

Close