Moja Akcija logo

Za Vas objavljujemo isključivo proizvode na akciji!

091 253 9559 | marketing@mojaakcija.hr

Oktoberfest – praznik piva i kobasica (za one s malo dubljim džepom)

Najveći festival piva Oktoberfest otvorio je svoja vrata 21. rujna i trajati će sve do 06. listopada. U Münchenu na livadi Theresienwiese održavana se najveća pučka veselica na koju dolaze ljubitelji piva i kobasica sa svih strana svijeta. Nije sve u hrani piću; bitno je druženje Oktoberfestu nudi obilje zabave za sve uzraste.
Prvi Oktoberfest organiziran je davne 1810. godine u čast vjenčanja bavarskoga princa Ludwiga i princeze Therese. Dan vjenčanja, 12.10. proglašen je javnim praznikom s konjskim utrkama. Vrlo brzo postao je velika ‘pivska’ fešta koja se sa prvobitnih sedam produžio na čak 16 dana.
Tradicija je da se na festivalu može kupiti samo pivo proizvedeno u Münchenu, a spektakl počinje tek nakon što gradonačelnik otvori prvu bačvu i da znak za početak.

Ponešto o pivu

Pivo je najstarije alkoholno piće, a prve zapise u kojima se spominje pivo napravili su još drveni Babilonci. Egipćani su pivom plaćali radnike koji su zidali piramide. Onog trenutka kada je čovjek počeo koristiti žito u prehrani, počela je i priprema piva. Budući da su sastojci isti kao za kruh – voda, žitarice i kvasac, pivo se ponekad naziva i ‘tekućim kruhom’. Pivo se može dobiti od bilo koje žitarice, ali se najviše pravi od ječma koji sadrži najviše šećera. Gorčinu pivu daje hmelj koji je ujedno i prirodni konzervans.

Najnovija istraživanja pokazala su da je konzumiranje piva u umjerenim količinama dobro za zdravlje. Pivo, posebno ono tamno, izvor je topivih vlakana koji snižavaju razinu ‘lošeg’ kolesterola a podižu razinu ‘dobrog’ što smanjuje rizik od srčanih bolesti. Hmelj koji daje pivu gorčinu ujedno je i antioksidans, ali pripazite jer je upravo hmelj sastojak koji će Vam podariti ‘pivski trbuh’.

Pivo je bogat izvor vitamina i minerala kao što su kalcij, magnezij i selen koji nas štite od sezonskih bolesti. Pivo sadrži i značajne količine bio razgradivog silicija koji jača kosti pa se posebno preporuča ženama u menopauzi. Kao odličan izvor kompleksa B vitamina, proljepšava kožu i kosu. Kompleks B vitamina zaslužan je i za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, pa se nekad u Irskoj djeci davalo crno pivo na žličicu, kao lijek. Osim što je odlično ljetno osvježenje, pivo dokazano uklanja ‘proljetni umor’.

Vrsta piva je doslovno bezbroj, a svaka pivovara ima svoj tajni recept. Piva možemo podijeliti u četiri osnovne kategorije; lageri, aleovi, pilsevi i porter. Lager je najpopularnije i najdostupnije pivo zbog industrijske masovne proizvodnje. Lager piva su bistra i čistog okusa, mogu stajati mjesecima, a služe se na temperaturi od 5°C do 9°C.

Posluživanje

Pivo se danas poslužuje na razne načine, sve češće u raznim ‘fensi’ čašama, što je pogrešno. Da bi pivo što duže održalo kvalitetu, najpogodnije su čaše od debelog stakla. Posluživanje u kriglama je najpogodnije jer je bitno da stane cijelo pivo skupa s pjenom. Iako mnogi ne vole pjenu, ona utječe na opći dojam o pivu, onemogućuje njegovo zagrijavanje, te daje pivu neophodnu gorčinu, okus i miris. Na Oktoberfestu pivo se poslužuje isključivo u velikim kriglama, a za potpuni ugođaj pobrinuti će se šarmantni konobari i konobarice u šarenim bavarskim nošnjama.

Pravi ljubitelji piva vjerojatno sve ovo već znaju. A što se tiće onih ‘drugih’, nadamo se da smo Vas bar malo ‘zagolicali’. Ako ste odlučili otići na Oktober fest, znajte da to nije zabava na kojoj ćete se ‘jeftino’ provesti jer je najjefitnija krigla piva oko 80,00 kn. Nemojte ni uzimati krigle za suvenir, jer su osigurane od ‘posudbe’.
Tko voli (i tko si može priuštiti) neka izvoli. Nama preostaje da prelistamo kataloge, obiđemo trgovine i uživamo u brojnim vrstama piva dostupnim u našim trgovinama. Ako se uz to nađe još za pokoju bavarsku kobasicu i pecivo i dobro društvo, zabava je zagarantirana. Odaberite svoje omiljeno pivo ili probajte neko novo iz sve bogatije ponude kraft piva i uživajte uz MojuAkciju.hr

VIŠE IZ KATEGORIJE Novosti

Izolirka – na jednom mjestu sve što Vam treba za gradnju!

Ponosni su što većina kupaca koji su kupovali kod njih, ostaju kod njih, a preporuka drugim investitorima osigurala im je dugoročno poslovanje i proširenje poslovanja na osam poslovnica širom Slavonije i Baranje

Zavirite u Izolirka jesenski katalog i sigurno ćete pronaći inspiraciju za svoje  građevinske projekte. Planirate gradnju, adaptaciju ili dekoraciju svog […]

Studenac preuzima još jednu tvrtku, imat će čak 1200 trgovina

U Studencu radi 3060 ljudi čija je prosječna neto plaća prošle godine bila 858 eura

Kako doznajemo, Studenac kupuje bjelovarski trgovački lanac Špar koji ima 40 dućana te posluje na području bjelovarske, koprivničke i zagrebačke županije. Sve je već […]

Omis, 180520.
Michal Wojciech Senczuk, predsjednik uprave trgovackog lanca Studenac, pozira u svom uredu.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Pemo i Lonia postaju Studenac

Započeo je proces integracije i preuređenja prodavaonica Pema i Lonije u jedan od vodećih maloprodajnih lanaca s najvećom mrežom trgovina u Hrvatskoj

Započela je završna integracija preuzetih Pemo i Lonia prodavaonica u mrežu Studenca. Proces uključuje preuređenje i vizualno usklađivanje prodavaonica s […]

Close