Moja Akcija logo

Za Vas objavljujemo isključivo proizvode na akciji!

091 253 9559 | marketing@mojaakcija.hr

Trećinu dana spavamo! Činimo li to kako valja?

 

Jeste li ikada izračunali koliko vremena spavamo? Znanstveni tvrde da trećinu života provodimo spavajući. San se svrstava među najvažnije ljudske potrebe. Ako smo neispavani, često smo nervozni i nismo u stanju donositi važne odluke. U snu se tijelo odmara dok mozak ‘obrađuje’ informacije i iskustva koje smo prikupili tijekom dana.

Dokazano je da san poboljšava pamćenje, kreativnost i koordinaciju. Utječe na zdravlje srca, jača intelektualne i fizičke sposobnosti, štiti od depresije i jača imunitet. I što je veoma važno, naše drage dame, važan je za mršavljenje, potiče ljepotu i dugovječnost.

Kako bi san djelovao okrepljujuće i regenerirajuće na organizam, važne su i kvaliteta i kvantiteta sna. Bitno je da je prostor prozračen da bi se smanjila koncentracija prašine i vlage koje pogoduju razvoju grinja. Može pomoći i optimalna temperatura, a znanstvenici kažu da je to od 18-20˚C. Idealno vrijeme za spavanje je između 22 sata i 8 sati ujutro.

Za kvalitetno spavanje neophodan je kvalitetan krevetni sustav pri čemu je najvažniji madrac. Ako spavamo na neudobnom i ‘kvrgavom’ madracu najprije će stradati naša kičma, vratna kralježnica i lumbalni dio.

Čak i najkvalitetniji madraci nakon 8 godina upotrebe gube svoju elastičnost i sposobnost da se prilagode našem tijelu. Zato je odabiru madraca treba posvetiti veliku pažnju, jer je ulaganje u kvalitetan madrac ulaganje u vlastito zdravlje.

Evo nekoliko savjeta za kupnju madraca:

1. Uvijek kupujte kod educiranih trgovaca
2. Kupujte madrac prilagođen Vašoj tjelesnoj konstituciji – mora biti najmanje 10 cm duži od spavača
3. Madrac ne smije biti ni pretvrd ni premekan
4. Uvijek isprobajte madrac i to najmanje 15 minuta, dok ste odmorni i opušteni
5. Uskladite madrac s podnicom koja mora biti elastična kako bi pratila kretnje tijela
6. Ako ste skloni alergijama, vodite računa o higijenskim svojstvima
7. Zaštite madrac zaštitnim navlakama koje se mogu prati kako bi smanjili štetne alergene na najmanju moguću mjeru

Madrac je najvažniji čimbenik za kvalitetan san, ali ništa manje nisu bitni ni podnica, kvalitetan jastuk, posteljina od prirodnih materijala kao i sam ugođaj spavaće sobe.

Kvalitetna podnica mora imati dobar raspored opterećenja. Najbolje su kvalitetne drvene podnice sa što više užih letvica. Pri tome razmak između podnica mora biti dovoljan da omogući nesmetano prozračivanje madraca.

Neugodan jastuk može uzrokovati probleme s kičmom, vratom, glavoboljom, alergijom i astmom. Raznovrsna ponuda jastuka od perja, vune, svile, lateksa, memo pjene, anitalergijski… da ne nabrajamo dalje, često nas odvede na krivi put. Kako isprabavate madrac, tako bi bilo dobro da isprobate i jastuk.

Njegov oblik i veličina trebaju biti prilagođeni položaju u kojem najčešće spavate. Ne zaboravite da jastuk treba mijenjati svake 2 do 3 godine!

Ako ne spavate dobro, krivac može biti i Vaša posteljina. Ako vam je malo vruće, malo hladno, stalno se vrtite i preznojavate, koža Vam je iziritirana i imate čudne osipe, krivac može biti baš posteljina. Izbjegavajte sintetička vlakna – odaberite posteljinu od pamuka, vune ili svile. Istrošena posteljina puna ‘mucica’ također može oštetiti kožu, pa čak i doprinijeti bržem nastanku bora.

Idealno bi bilo mijenjati posteljinu svaka dva tjedna, a ako se često znojite i češće. Perite ju na najmanje 60 stupnjeva C kako bis e riješili bakterija i uništili grinje.

Spavaća soba treba biti Vaša oaza mira i opuštanja. Kompletan ugođaj spavaće sobe ima veliki utjecaj na san. Ona mora biti udobna i funkcionalna, skladnih i neutralnih boja koje djeluju umirujuće. Vodite računa da je uvijek dobro prozračena i idealne temperature.

Ne nagomilavajte nepotrebne predmete i dekoracije kako Vam soba ne bi postala skladište. Dobro osmišljena i uređena soba može postati Vaše omiljeno utočište od svakodnevnih briga, mjesto gdje ćete se odmarati i ‘puniti baterije’.

Udoban san i odmorna jutra želi Vam MojaAkcija.hr.

VIŠE IZ KATEGORIJE Novosti

Izolirka – na jednom mjestu sve što Vam treba za gradnju!

Ponosni su što većina kupaca koji su kupovali kod njih, ostaju kod njih, a preporuka drugim investitorima osigurala im je dugoročno poslovanje i proširenje poslovanja na osam poslovnica širom Slavonije i Baranje

Zavirite u Izolirka jesenski katalog i sigurno ćete pronaći inspiraciju za svoje  građevinske projekte. Planirate gradnju, adaptaciju ili dekoraciju svog […]

Studenac preuzima još jednu tvrtku, imat će čak 1200 trgovina

U Studencu radi 3060 ljudi čija je prosječna neto plaća prošle godine bila 858 eura

Kako doznajemo, Studenac kupuje bjelovarski trgovački lanac Špar koji ima 40 dućana te posluje na području bjelovarske, koprivničke i zagrebačke županije. Sve je već […]

Omis, 180520.
Michal Wojciech Senczuk, predsjednik uprave trgovackog lanca Studenac, pozira u svom uredu.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Pemo i Lonia postaju Studenac

Započeo je proces integracije i preuređenja prodavaonica Pema i Lonije u jedan od vodećih maloprodajnih lanaca s najvećom mrežom trgovina u Hrvatskoj

Započela je završna integracija preuzetih Pemo i Lonia prodavaonica u mrežu Studenca. Proces uključuje preuređenje i vizualno usklađivanje prodavaonica s […]

Close