Moja Akcija logo

Za Vas objavljujemo isključivo proizvode na akciji!

091 253 9559 | marketing@mojaakcija.hr

Krafna – kraljica pokladnih fešta

Svaki karneval ima svog velikog meštra ili kralja, a krafna je nesumnjivo kraljica. Topla ili hladna, s rupom u sredini ili bez nje, punjena čokoladom, marmeladom ili bez punjenja, sa šarenim mrvicama i glazurom, ona je bez sumnje najomiljenija slastica upravo u predkorizmeno vrijeme.
Karneval je završno vrijeme prije korizme tijekom kojeg se pripremamo za korizmu ili mesopust. U nekim krajevima karnevalske ludorije traju tjednima, u nekima danima, a bavezno se završavaju utorkom prije blagdana Pepelnice ili čiste srijede. Korizma koja slijedi nakon toga je vrijeme odricanja, čišćenja, žrtvovanja. Vrijeme je to kada bi trebali postiti, izbjegavati tešku i masnu hranu, slatkiše, alkohol… Pokladno vrijeme upravo je i osmišljeno zato da si damo oduška, udovoljimo duši i tijelu, postanemo netko drugi i uživamo u hrani i piću kako bi lakše podnijeli vrijeme posta.

U Hrvatskoj se uz karneval ravnopravno koriste razni nazivi koji su više vezani uz određene regije, mjesta, njihove običaje, a često se u prerušavanju moraju poštivati pravila i ritual, njihov početak i kraj. Zvali mi ovaj običaj karnevalom, pokladama, maškrama, fašnikom ili mesopustom, od Buša u Baranji, Kurenta u zapadnim kontinentalnim dijelovima, Kumpanija u Konavlama, jedno im je svima zajedničko – krafne ili fritule. Zašto baš krafne? Nama to možda zvuči čudno, ali sastojci od kojih se pripremaju nekada su smatrane luksuzom. Iz toga razloga pripremale su se samo jednom godišnje i to u vrijeme prije korizme. I danas se rijetko spremaju tijekom godine, što je dobro jer jedna krafna sadrži čak 450 kalorija. Da ih konzumiramo tijekom cijele godine, vjerojatno bi i mi izgledali kao krafnice.

Krafne ili po hrvatski pokladnice u osnovi su slatko dizano tijesto prženo u dubokoj masnoći. Recepti su brojni i razlikuju se od kraja do kraja. Naravno da su najbolji recepti naših baka, a mi Vam donosimo upravo jedan takav.

KRAFNE

Sastojci:
500 g glatkog brašna, 80 g šećera ,2 vanilin šećera, prstohvat soli, 1/2 svježeg kvasca (20 g), 4 žutanjaka ,350 ml mlijeka, 80 ml ulja, 2 žlice ruma, naribana korica 1 limuna ili naranče

U zdjelicu razlomite kvasac i pomiješajte ga s 1 žlicom brašna, 1 žlicom šećera i malo mlakog mlijeka (mlijeko oduzmite od ukupne količine). Ostavite kvasac da odstoji 10-15 minuta, dok ne postane pjenast. Žutanjke izmutite sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte limunovu ili narančinu koricu (ili mix) te rum, mlijeko i ulje. U veću zdjelu stavite brašno, sol, pripremljeni kvasac i jaja koja ste razmutili s ostalim sastojcima. Spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto. Tijesto prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite ga barem sat vremena na toplome mjestu da udvostruči volumen.

Kada tijesto dovoljno naraste premijesite ga i razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini na 1 cm debljine. Kalupom izrežite krugove, prekrijte ih krpom i ponovno ostavite tijesto da se diže 15-20 minuta. U dubljem loncu zagrijte ulje. Kada drvenu kuhaču uronite u ulje i oko nje se počnu stvarati mjehurići znači da je ulje dovoljno zagrijano. Stavite nekoliko krafni u lonac i pržite ih na laganoj vatri 2-3 minute pazeći da vam ne izgore. Kada krafne stavljate u ulje stavljajte prvo gornju stranu, poklopite ih i pecite dok ne porumene. Zatim ih okrenite i ispecite do kraja, ali bez poklopca. Pečene krafne stavite na papirnati ručnik da se ocijedi višak masnoće. Vruće krafne napunite s marmeladom od marelice i posipajte šećerom u prahu.
Ako Vam ovo izgleda prekomplicirano, pripremite brze fritule koje su odlična zamjena.

FRITULE

Sastojci:
4 dcl jogurta, 2 jaja, 2 paketića vanil šećera,
malo soli, 2 žličice šećera, 20 žlica glatkog brašna, 1 paketić praška za pecivo, 1 žlica rakije, ulje za prženje.

Umješati sve sastojke, da se dobije glatka smjesa. Ukoliko vidite da vam je smjesa rijetka (da se razljeva iz žlice) slobodno dodajte još koju žlicu brašna!
Vaditi žličicom (i drugom si pomagati odvajati, ili prstom) smjesu i pržiti u vručem ulju. Ulje ne smije biti prevruče.
Čim, čim porumene (a to je brzo), okrenuti na drugu stranu i pustiti da se isprži do kraja. Ukolko pečete u dosta ulja, da lijepo plivaju, one se počnu same okretati.

Ako ste se odlučili na pripremu domaćih krafni, prelistajte kataloge na MojaAkcija.hr i doznajte gdje nabaviti sve potrebne sastojke. Ako pak želite uživati bez muke, učinite istu stvar i odaberite iz bogate ponude koja se nudi u trgovačkih lancima diljem Hrvatske. I ne zaboravite da Vam za uživanje u ovoj slastici preostaje još svega par dana.

VIŠE IZ KATEGORIJE Novosti

Izolirka – na jednom mjestu sve što Vam treba za gradnju!

Ponosni su što većina kupaca koji su kupovali kod njih, ostaju kod njih, a preporuka drugim investitorima osigurala im je dugoročno poslovanje i proširenje poslovanja na osam poslovnica širom Slavonije i Baranje

Zavirite u Izolirka jesenski katalog i sigurno ćete pronaći inspiraciju za svoje  građevinske projekte. Planirate gradnju, adaptaciju ili dekoraciju svog […]

Studenac preuzima još jednu tvrtku, imat će čak 1200 trgovina

U Studencu radi 3060 ljudi čija je prosječna neto plaća prošle godine bila 858 eura

Kako doznajemo, Studenac kupuje bjelovarski trgovački lanac Špar koji ima 40 dućana te posluje na području bjelovarske, koprivničke i zagrebačke županije. Sve je već […]

Omis, 180520.
Michal Wojciech Senczuk, predsjednik uprave trgovackog lanca Studenac, pozira u svom uredu.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Pemo i Lonia postaju Studenac

Započeo je proces integracije i preuređenja prodavaonica Pema i Lonije u jedan od vodećih maloprodajnih lanaca s najvećom mrežom trgovina u Hrvatskoj

Započela je završna integracija preuzetih Pemo i Lonia prodavaonica u mrežu Studenca. Proces uključuje preuređenje i vizualno usklađivanje prodavaonica s […]

Close