Moja Akcija logo

Za Vas objavljujemo isključivo proizvode na akciji!

091 253 9559 | marketing@mojaakcija.hr

Bogata jesen i jesenski plodovi – kako ih sačuvati za oskudnu zimu?

Ljeto je na izmaku i jesen već kuca na vrata. Tržnice su prepune voća i povrća koje je u ovo godišnje doba najpovoljnije. Uskoro će doći hladna i oskudna zima, izbor će se smanjiti a cijene skočiti ‘nebu pod oblake’. Kompoti, džemovi, rajčice, pečene paprike, fini ajvar, ukiseljeno povrće samo su neki od načina da sačuvamo voće i povrće.

Neki od nas se još uvijek sjećaju vremena kada su naše vrijedne bake pokušavale sačuvati obilje ljetnih i jesenskih plodova raznim metodama. Voće stavljalo u kompot, povrće se kiselilo – čak i grašak i mahune, meso se solilo i potapalo u mast u drvenim kacama ili velikim staklenkama…sve da preko zime ne bi ničega ‘usfalilo’. Zimnica se spremala u ostave ili podrume. Ta su vremena davno iza nas. Nije da ne bismo htjeli slijediti tradicije naših baka, ali većina nas nema dodatni prostor za pohranu zaliha. Zato danas namirnice čuvamo hlađenjem ili zamrzavanjem. Hladnjak, zamrzivač škrinja ili ladičar, kombinirani hladnjak, samostojeći, ugradbeni… izbor je velik i ovisi o Vašim potrebama.

Hlađenje namirnica na temperaturama od 4 do 6 stupnjeva je način da kratkotrajno sačuvamo namirnice. Zamrzivači postižu temperature od -18 do čak -45 stupnjeva C i služe za dugotrajno čuvanje namirnica.

Najpopularnija vrsta hladnjaka je kombinirani hladnjak sa zamrzivačem u gornjem ili donjem dijelu. Budući da zamrzivač u pravilu zauzima trećinu hladnjaka, idealan je za čuvanje namirnica za 4 do 6 osoba. A mi bi smo svi htjeli više jer nas šarene tržnice ili akcije po trgovačkim centrima mame da napunimo hladnjake do vrha, neka se nađe…

Problem nastaje kada Vam zatreba ono ‘nešto’ što je baš negdje u nekom nevidljivom kutu hladnjaka. Vrata otvorena, Vi gledate a ne vidite, a hladnjak se lagano topi… Ili zamislite situaciju kada dolazite iz trgovine punih vrećica zamrznutih namirnica, sladoleda, pića a nemate gdje sve to ‘ugurati’. Rješenje su novi, moderni hladnjaci s četvero vrata ili side by side hladnjaci s dvoje vrata.
Kod hladnjaka s četvero vrata gornji dio je hladnjak a donji zamrzivač. Side by side hladnjaci podijeljeni su na dva dijela – lijevi dio je zamrzivač a desni hladnjak. Zbog svoje veličine ovi su hladnjaci veoma pregledni i idealni za brojnije obitelji.

Hladnjaci nove generacije u pravilu imaju inverterske motore i energetski su visokoučinkoviti. LED plavo svijetlo doprinosi dužem očuvanju namirnica, a My Fresh Choice zona koja posjeduje odvojene sustave za protok zraka kontrolira temperaturu za pohranu svježe hrane. Zaboravite na čišćenje jer svi moderni hladnjaci imaju NoFrost sustav. Kružnim hlađenjem zrak se ravnomjerno raspoređuje ,tako da se u unutrašnjosti ne mogu stvoriti nakupine leda. Ni Vaše namirnice neće biti zaleđene kristalima leda, a ladice ćete uvijek bez problema moći otvoriti i zatvoriti. NoFrost pruža vrhunski komfor te će Vas poštedjeti napornog odleđivanja – zauvijek.

Što morate znati o zamrzavanju hrane?

1. Zamrznuti se može gotovo sva hrana. Ako se neprestano čuva pri -18 °C, hrana će uvijek biti sigurna. Zamzavanje usporava giranje molekula i na taj način spriječava mikroorganizme da prijeđu u fazu u kojoj mogu biti štetni. No kada se hrana jednom odmrzne, mikroorganizmi postaju ponovno aktivni. Zato je važno da takvu hranu što prije termički obradite – preporuka je da ne stoji više od 2 sata na temperaturi većoj od +4.

2. Suprotno uvriježenom mišljenju, zamrzavanje ne uništava nutritivnu vrijednost hrane. Svježe ubrano povrće i voće i svježe meso koje je brzo zabrznuto zadržava sva svoja hranjiva svojstva.

3. Pripazite da hrana bude prikladno pakirana u neoštećenu ambalažu. Neke namirnice možete zamrznuti u originalnom pakiranju, ali se kod dužeg skladištenja preporuča prepakiranje.

4. Jednom odmrznutu hranu nemojte ponovno zamrzavati.

5. Ne odmrzavajte hranu na otvorenim prostorima izvan kuhinje. Hrana se pravilno odmrzava u hladnjku, hladnoj vodi ili mikrovalnoj pećnici. Povrće možete termički obraditi i zamrznuto.

6. Zamrznuti možete i gotova jela, ali ih ne bi trebali čuvati duže od dva mjeseca. Nikada ne zamrzavajte cijela jaja, majonezu, vrhnje i salate s umacima.

7. Ukoliko zbog kvara ili nestanka električne energije dođe do prekida rada zamrzivača, hrana je sigurna za jelo sve dok se na njoj zadržavaju kristalići leda. Pun zamrzivač može zadržati hladnoću 2 dana, polupun zamrzivač zadržava hladnoću samo 1 dan.

Koliko dugo možemo čuvati namirnice u zamrzivaču?

Kruh i peciva, kolači s nadjevom, palačinke – do 3 mjeseca.
Janjetinu i teletinu do 9 mjeseci.
Odresci od svinjetine i govedine do 6 mjeseci.
Mljeveno meso, cijelo pile ili purica, iznutrice – do 3 mjeseca.
Kuhano meso, kuhana šunka, kobasice – do dva mjeseca
Nemasna riba 6 mjeseci, masna riba 3 mjeseca, lignje do 6 mjeseci.
Citrusno voće do 3 mjeseca, ostalo voće oko 9 mjeseci.
Orašasti plodovi do 3 mjeseca.
Povrće oko 9 mjeseci, s tim da ga je dobro prije kratko blanširati.
Gotova jela – juhe, variva dva do tri mjeseca.

Ponuda u trgovačkim centrima je zaista velika. Na Vama je da napunite hladnjake i zamrzivače najpoznatijih brendova – Gorenje, Beko, Samsung, Hisense, Whirpool i da potražite svoj idealan hladnjak na MojaAkcija.hr

VIŠE IZ KATEGORIJE Novosti

Izolirka – na jednom mjestu sve što Vam treba za gradnju!

Ponosni su što većina kupaca koji su kupovali kod njih, ostaju kod njih, a preporuka drugim investitorima osigurala im je dugoročno poslovanje i proširenje poslovanja na osam poslovnica širom Slavonije i Baranje

Zavirite u Izolirka jesenski katalog i sigurno ćete pronaći inspiraciju za svoje  građevinske projekte. Planirate gradnju, adaptaciju ili dekoraciju svog […]

Studenac preuzima još jednu tvrtku, imat će čak 1200 trgovina

U Studencu radi 3060 ljudi čija je prosječna neto plaća prošle godine bila 858 eura

Kako doznajemo, Studenac kupuje bjelovarski trgovački lanac Špar koji ima 40 dućana te posluje na području bjelovarske, koprivničke i zagrebačke županije. Sve je već […]

Omis, 180520.
Michal Wojciech Senczuk, predsjednik uprave trgovackog lanca Studenac, pozira u svom uredu.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Pemo i Lonia postaju Studenac

Započeo je proces integracije i preuređenja prodavaonica Pema i Lonije u jedan od vodećih maloprodajnih lanaca s najvećom mrežom trgovina u Hrvatskoj

Započela je završna integracija preuzetih Pemo i Lonia prodavaonica u mrežu Studenca. Proces uključuje preuređenje i vizualno usklađivanje prodavaonica s […]

Close