091 253 9559 | marketing@mojaakcija.hr

Za Vas objavljujemo isključivo proizvode na akciji!

Električni automobili-koliko znate o njima?

Električni automobil buduća je zvijezda automobilske industrije

Postoje tri vrste vozila koja u većoj ili manjoj mjeri rade na struju. Prvo, hibrid s dva motora, s motorom s unutrašnjim izgaranjem i električnim motorom, gdje se baterija puni kad vozilo smanjuje brzinu. Drugo, plug-in hibrid, gdje se baterija također može puniti izravno priključivanjem. Napokon, 100% električni automobil, s isključivo električnim motorom i dodatnom punjivom baterijom.

Prema Europskoj komisiji, prodaja automobila s nultom ili niskom emisijom vozila do 2030., onih koji emitiraju manje od 50 g/km CO2 mora iznositi 40% ukupne vrijednosti. Cilj do 2025. je 20%.  Svaki korisnik može imati stanicu za punjenje strujom instaliranu u svojoj osobnoj ili gradskoj nastambi, sve dok je obavlja ovlašteni stručnjak i ispunjava sve zakonske uvjete. Zapravo se procjenjuje kako se 70% svih punjenja obavlja kod kuće i na poslu. U EU sada postoji oko 100.000 stanica za punjenje strujom, a do 2025. Europska komisija očekuje da se ta brojka poveća 20 puta, do 2 milijuna postaja. Vrijeme punjenja također postupno opada. Kako biste olakšali duga putovanja, iduće godine Europa će imati mrežu od 400 stanica za brzo punjenje (350 kW) smještenih na svakih 120 km. Baterije pružaju doseg od 200 do više od 400 km. Njihovo trajanje ovisit će o načinu na koji se automobil koristi, jer za razliku od automobila opremljenih motorom s unutrašnjim izgaranjem, električna vozila troše manje u gradskoj vožnji.

U Europi se primjenjuje nekoliko poticaja u svrhu promicanja kupnje i upotrebe vozila sa „zero emissions“. U nekim zemljama, poput Norveške, dolazi do izravnog smanjenja poreza prilikom kupnje električnog vozila. U Njemačkoj, Francuskoj i Španjolskoj postoje poticaji za kupnju, a mnogi europski gradovi nude posebne pogodnosti, uključujući besplatno parkiranje i putarine, povlaštene pristupne trake i besplatan pristup tih vozila ograničenim prometnim zonama.

Električna vozila postaju sve pristupačnija. U stvari, proizvođači automobila rade električne automobil “za milijune ljudi, a ne za milionere”. Tehnološka poboljšanja pomažu u snižavanju cijena električnih modela. Na primjer, trošak baterija smanjio se za 80% u posljednjem desetljeću. Drugo što treba uzeti u obzir jest da su troškovi električne energije znatno niži nego kod benzina ili dizela. Nadalje, procjenjuje se da održavanje električnog automobila košta samo trećinu više u odnosu na vozilo opremljeno konvencionalnim motorom. I na kraju, kupci u većini zemalja mogu imati pravo na javni poticaj ili smanjenje poreza prilikom kupovine električnog automobila.

Mnogi proizvođači automobila u prelaznom periodu i prateći rastuću pristupačnost svih vrsta električnih automobila kombinirat će se s drugim održivim opcijama poput CNG-a (Compressed Natural Gas – komprimirani prirodni plin), kako bi kupcima pružili rješenje za mobilnost u skladu s njihovim potrebama.

Ukoliko želite saznati više o novostima u auto industriji ili automobilima općenito posjetite automobili.hr. Za akcije iz auto moto svijeta posjetite MojaAkcija.hr

Foto: unsplash

VIŠE IZ KATEGORIJE Novosti

Pas je čovjekov najbolji prijatelj

Vaš psić je poseban, mezimac, svog osobnog imena i svoje vjerne osobnosti? Zašto ne bi imao ogrlicu – i to […]

Postblagdanski detox

Vrijeme je za postblagdanski detox – zaboravite na šunkice, jaja i kolače! Ako su Vam uskršnji blagdani izgledali ovako ‘sjedi […]

Vrijeme je za uskrsne kolače

Vrijeme je za kolače – najbolji antidepresiv Ako ne znate kako ublažiti depresiju i dosadu izazvanu korona situacijom, vrijeme je […]

Close