Moja Akcija logo

Za Vas objavljujemo isključivo proizvode na akciji!

091 253 9559 | marketing@mojaakcija.hr

Roštilj, grill, gradele, brbecue, izgara… kako god ga zvali, nezamjenjiv je!

Vrtni kaminski, električni, plinski ili klasični na ugljen – svaki od njih biti će ‘onaj pravi’ u rukama iskusnog majstora. Njegovo veličanstvo – roštilj!

Druženje uz roštilj uvriježilo se u svim kulturama od istoka do zapada, od sjevera do juga. Ovo je i najstariji poznati način pripreme hrane; još od trenutka kada je nekom našem drevnom predku pao komad mesa u vatru. Možda je baš ovaj ‘pećinski’ aspekt igranja vatrom razlog zašto su muškarci (neka mi oproste žene) bolji u pripremi roštilja. Teško je reći tko je bolji u konzumaciji, jer svi uživamo u čevapčićima, ražnjičima, kobasicama, pivu…

Ljubitelje roštilja možemo podijeli na 5 različitih tipova; od onih koji će pripremiti roštilj na najjednostavniji način bilo kada i bez posebnog povoda, do onih koji ‘roštilj majstora’ koji će baciti na roštilj sve što im padne na pamet u ogromnim količinama, po mogućnosti u što većem društvu. Svatko ima svoju teoriju o savršenom roštilju, svojim princip zasnovan na vlastitom iskustvu. Bez obzira kojem tipu pripadate, MojaAkcija.hr pomoći će Vam da pronađete onaj pravi za sebe. Ili ste možda više za finu, sočnu kotlovinu?

Prednosti hrane pripremljene na roštilju su mnogobrojne. Nije potrebno dodavati masnoće, a dovoljna je i sama činjenica da uz roštiljanje ide boravak u prirodi.

Ako niste baš vični pripremi roštilja, evo samo nekoliko savjeta kako izbjeći ‘presušeno meso’.

1. Žar za roštilj mora biti jak – preslaba ili nedovoljno jaka vatra najveća je pogreška kod roštiljanja.

2. Marinirajte namirnice jer će marinada dati mesu mekoću i obogatiti okus. Osim toga, prema Health.com marinada štiti meso od nastanka kancergenih spojeva. Najbolji začini za marinadu su crvena paprika, timijan, kadulja, češnjak i ružmarin.

3. Birajte manje masno meso i režite ga na tanje komade jer će manje masnoće kapati po roštilju.

4. Ako imate dovoljno vremena, pecite meso na nižoj temperaturi, jer se na temperaturama preko 300 stupnjeva počinju stvarati kancerogeni spojevi.

5. Pokrijte roštilj folijom. Meso će se peći u svojim vlastitim sokovima, biti će mekše i ukusnije.

6. Ispečeno meso uvijek ostavite da se odmori – zamotajte ga u foliju i pusite da upije sokove ispuštene za vrijeme pečenja.

Na roštilju možete pripremiti i povrće koje ne sadrži puno vode. Najbolje povrće za roštiljanje su paprika, luk, tikvice, patlidžan, gljive, kukuruz i krumpir. Prerežite krumpir na pola, umetnite krišku slanine, zamotajte u foliju i dobili ste prilog za prste polizati. Prije nego što stavite povrće na roštilj, imajte na umu da temepratura mora biti prilagođena. Ploške tikvica i patlidžana prije pečenja premažite uljem kako se ne bi ljepile i bile suhe.

Poseban oprez obratite na paljenje roštilja u prirodi. Ne zaboravite da je samo jedna iskra dovoljna da izazove požar. Uvjerite se da ste dobro ugasili vatru, čuvajte priorodu jer je ona naše najveće bogatstvo.

I što još čekate? Okupite ekipu, ‘zapalite’ roštilje i uživajte u slasnom obroku i druženju u prirodi uz MojuAkciju.hr.

VIŠE IZ KATEGORIJE Novosti

Studenac ovih blagdana svojim kupcima vraća dvostruko više od potrošenog novca

U povodu nadolazećih blagdanskih dana veselja i darivanja, Studenac  nastavlja drugu godinu zaredom svoju blagdansku priču SRETNI BLAGDANI, SRETNI SUSJEDI

Studenac, najveći maloprodajni lanac po broju trgovina u Hrvatskoj donosi nevjerojatnu priliku za sve svoje susjede  – svaki tjedan, 1300 […]

Godišnjica projekta “Hrana se ne baca” – Dukat predstavlja edukativni i nagradni online natječaj “Do posljednje mrvice!”

Za kraj godine Dukat najavljuje i novu seriju besplatnih filmskih projekcija za građane, ovog puta dokumentarnog filma „Wasted! The Story of Food Waste“, kojeg je producirao slavni kuhar Anthony Bourdain

Bacanje hrane ozbiljan je društveni, humanitarni, ekološki i ekonomski problem današnjice koji doprinosi socijalnim nejednakostima, negativno utječe na okoliš, doprinosi […]

Studenac planira širenje izvan granica Hrvatske – namjerava preuzeti slovenski maloprodajni lanac Kea

Studenac se iz uspješne omiške obiteljske tvrtke transformirao u najbrže rastući maloprodajni lanac u Hrvatskoj; Studenac već sada zapošljava preko šest tisuća ljudi, a ovaj potez dodatno će osnažiti kompaniju

Studenac, najbrže rastući maloprodajni lanac u Hrvatskoj u posljednjih pet godina i lanac s najvećim brojem prodavaonica, namjerava pridružiti slovenski […]

Close