Moja Akcija logo

Za Vas objavljujemo isključivo proizvode na akciji!

091 253 9559 | marketing@mojaakcija.hr

Što god odlučite, pogriješiti nećete, ali mi vam donosimo savjete koji će Vam pomoći da lakše pripremite šunku…

Šunka, vratina, lopatica, buncek… pečena u kruhu, lisnatom tijestu, bez kruha, glazirana medom… Puno opcija za sobom povlači i puno pitanja. Uff, što izabrati? Odličan izbor je i dimljena te rolana šunka, pronađite ih po akcijskoj cijeni na MojaAkcija.hr.

Ako ste skloniji posnijoj šunki odaberite dimljenu šunku. Oni koji vole da im je meso sočnije neka radije odaberu vratinu, a ljubitelji masnog će uživati ako u kruhu ispeku rolanu lopaticu.

‘MANJE JE VIŠE’
Najjednostavniji način je kuhanje u običnoj vodi s minimalnim dodatkom začina.
Priprema:
1. Dan prije pripreme točnije 24 sata ranije šunku stavite u hladnu vodu koja će iz nje izvući višak soli. Šunku zarolajte, povežite je sa špagom kako bi zadržala svoj oblik, blanširajte je u malo vode te je nakon kratkog vremena stavite u novi lonac s hladnom vodom u koji ste stavili lovorov list i peršin.

2. Nakon toga šunku kuhajte računajući kako je ½ sata kuhanja potrebno po kilogramu šunke. Kada je šunka gotova, omotajte je aluminijskom folijom i pritisnite težim predmetom kako bi zadržala svoju formu koja će spriječiti da se meso raspadne prilikom rezanja.

3. Najmanje tri sata šunku ostavite da odstoji i nakon toga je režite na tanke kriške, poslužite uz hren, mladi luk i rotkvice.

IPAK ŽELITE ZAČINE?
Šunke su slane same po sebi, stoga vodu u kojoj se nalazi šunka nemojte soliti. Najčešći začini koji se koriste su luk, češnjak, papar u zrnu i lovor. Za one malo hrabrije preporučamo da u lonac sa šunkom ubace đumbir, klinčić ili zvjezdasti anis – ali malene količine.

MMM, VINO!
Mala tajna gurmana za poseban okus šunke je kuhanje u vinu – trećinu hladne vode kojom na početku punite lonac sa šunkom, možete zamijeniti bijelim vinom, a mnogi se slažu da ono šunki daje nenadmašan okus.

ŠUNKA U TIJESTU
Ona je nezaobilazan klasik uskršnjeg stola! Šunku koju ste skuhali dobro osušite kako ne bi razmočila tijesto koje ste pripremili. Tijesto zamijesite od brašna, malo kvasca, soli, mlijeka te malo šećera. Šunku umotajte u tijesto sa svih strana, a ako je šunka velika, pripazite da je tijesto tanje i bez rupa. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C otprilike dva sata dok ne porumeni i dok se ravnomjerno ne ispeče.

Osim u klasičnom krušnom tijestu, šunku možete ispeći i u tijestu za kruh koje se ne mijesi i tako si dodatno ubrzati i smanjiti postupak pripreme. Lisnato tijesto zbog svoje masnoće, tijekom pečenja štiti donekle suhu šunkicu, a i ostaje duže mekano od klasičnog krušnog tijesta.

ŽELITE ISPROBATI NEŠTO POSEBNO?
Slatki izazov za sve koji ovog Uskrsa žele probati nešto drugačije, a svi dosadašnji recepti su im dosadili.
Recept za šunku glaziranu u medu:
– 1,5 kg dimljene šunke
– 4 žlice bijelog vina
– klinčići
Glazura od meda: – 1 žlica meda – 45 g smeđeg šećera – 1 žlica senfa – 1 mala žličica đumbira u prahu – 2 žlice svježeg soka od naranče – papar.
Zagrijte pećnicu na 180°C. U pleh stavite veliki komad folije, na nju stavite šunku, pa zalijte vinom, zatvorite krajeve folije i pecite oko sat vremena.

Dok pečete šunku, izmiješajte med, šećer, senf, đumbir i sok naranče i začinite s malo papra. Nakon 60 minuta pečenja izvadite meso iz pećnice i iz folije. Povećajte temperaturu pećnice na 200°C. Šunku zarežite u obliku kvadratića oko 1 cm dubine.

Zabodite klinčiće, premažite šunku glazurom od meda i vratite je u pećnicu da se peče još 30 minuta. Svakih 10 minuta polijevajte je ostacima glazure.
Šunku možete poslužiti s krumpirom ili blanširanim povrćem.
Dobar tek želi Vam MojaAkcija.hr

VIŠE IZ KATEGORIJE Novosti

Studenac ovih blagdana svojim kupcima vraća dvostruko više od potrošenog novca

U povodu nadolazećih blagdanskih dana veselja i darivanja, Studenac  nastavlja drugu godinu zaredom svoju blagdansku priču SRETNI BLAGDANI, SRETNI SUSJEDI

Studenac, najveći maloprodajni lanac po broju trgovina u Hrvatskoj donosi nevjerojatnu priliku za sve svoje susjede  – svaki tjedan, 1300 […]

Godišnjica projekta “Hrana se ne baca” – Dukat predstavlja edukativni i nagradni online natječaj “Do posljednje mrvice!”

Za kraj godine Dukat najavljuje i novu seriju besplatnih filmskih projekcija za građane, ovog puta dokumentarnog filma „Wasted! The Story of Food Waste“, kojeg je producirao slavni kuhar Anthony Bourdain

Bacanje hrane ozbiljan je društveni, humanitarni, ekološki i ekonomski problem današnjice koji doprinosi socijalnim nejednakostima, negativno utječe na okoliš, doprinosi […]

Studenac planira širenje izvan granica Hrvatske – namjerava preuzeti slovenski maloprodajni lanac Kea

Studenac se iz uspješne omiške obiteljske tvrtke transformirao u najbrže rastući maloprodajni lanac u Hrvatskoj; Studenac već sada zapošljava preko šest tisuća ljudi, a ovaj potez dodatno će osnažiti kompaniju

Studenac, najbrže rastući maloprodajni lanac u Hrvatskoj u posljednjih pet godina i lanac s najvećim brojem prodavaonica, namjerava pridružiti slovenski […]

Close