Site icon Moja akcija – isključivo proizvodi na akciji!

Idemo na sladoled?

sladoled
Čašica, štapić, kornet – njegovo veličanstvo sladoled, najstarija slastica na svijetu!

Ne znam kako Vi, ali kada netko u mojoj blizini samo spomene sladoled, sve ostalo pada u drugi plan. Omiljena je to slastica koje se ne odbija u vrućim ljetnim danima. I ne samo ljetnim, jer je danas dostupan tijekom cijele godine. Raznobojne kuglice i šareni štapići, kao u TBF-ovoj Nostalgičnoj, vraćaju nas u dane djetinjstva kada smo već ‘umazani slajom’ nestrpljivo čekali novu porciju.
Sladoled vole svi; od unuka do baka i djedova i tako već ne desetljećima, nego, vjerovali ili ne, tisućama godina. O njegovom postanku postoje razne priče, ali je najčešća ona prema kojoj su Kinezi poznavali recepturu za izradu sladoleda čak 3000 godina prije nove ere.

Desert napravljen od mlijeka, rashlađene vode i drugih sastojaka preteča je sladoleda koji je oduševio Marka Pola koji je recept donio u Europu. Pisane podatke o sladoledu možemo pronaći i u starom Rimu. Car Neron imao je ljeti na raspolaganju snijeg i led čuvan u dubokim jamama, a miješali su ih raznim voćem i medom.

Sladoledni deserti su pripremani i na francuskom i engleskom dvoru odakle su se proširili po cijelom svijetu. Industrijska priprema sladoleda pokrenuta je prvo u Americi, a i danas su upravo Amerikanci prvi u svijetu po potrošnji sladoleda.

Prvotni desert od mlijeka, meda i voća stoljećima je unaprijeđivan. Šećer, jaja, masnoće i najvažniji sastojak sladoleda – zrak – dali su mu mekanu i kremastu strukturu.

Danas možemo uživati u brojnim okusima voćnih, mliječnih, sladoleda s dodatkom orašastih plodova, suhog voća, pa čak i alkoholnih pića. Ipak, najomiljeniji i najprodavaniji su oni okusa vanilije i čokolade. Sladolede možemo pronaći i kao dodatak drugim slasticama; u tortama, palačinkama, kao prilog uz kolač, u voćnim salatama, kupovima ili u hladnim i toplim napicima.

Kao i u svemu ostalome, niti u sladoledu ne smijemo pretjerivati jer jedna porcija ima otprilike 300 kalorija. Rješenje su ukusni, ali ipak ne toliko kremasti, proteinski sladoledi sa smanjenim udjelom masti i šećera i nižom kalorijskom vrijednosti.

Srpanj je mjesec kada se proda najviše sladoleda, pa je ujedno proglašen službenim mjesecom sladoleda.
Ako još niste napunili hladnjake sladoledom, prelistajte kataloge, otkrijte gdje možete naći svoj omiljeni sladolede po akcijskoj cijeni i uživajte uz MojuAkciju.hr

Exit mobile version